Læs nærmere omkring vores linjer hos HavredaL

Der er 4 forskellige uddannelser på Havredal, og da vi altid laver individuelle forløb, er det også muligt at kombinere fag fra de forskellige uddannelser:

Efter tre år på vores landbrugslinje får du typisk job på en gård. Det kan være som landbrugsassistent hos en svineavler, i en kvægproduktion, hos en planteavler eller på en rideskole. Du har mulighed for at gennemføre grundforløbsprøve (EUD) på alle landbrugslinjer. På landbrugslinjen er arbejdsopgaverne mange. Alt arbejde foregår i staldene eller på marken, helt tæt på dyrene – derfor gør det heller ikke noget, hvis du er vild med at arbejde med dyr og klar til at tage fat. Uddannelserne på landbrugslinjen tager tre år. Du er på skolen i 2,5 år og har herefter et halvt år med udslusning, hvor du lærer at trives i din egen hverdag. Undervejs i dit uddannelsesforløb er der flere praktikperioder af både kortere og længere varighed.

      Grise
I svineproduktionen kommer du til, sammen med faglærerne, at løse en lang række faste opgaver omkring pasning af skolens ca. 120 søer og et skiftende antal smågrise herunder fodring, løbning, vaccination samt generelt opsyn med dyrene. Der produceres på friland.
 
 
     Kvæg
Undervisningen foregår først og fremmest som praktisk læring i stalden helt tæt på dyrene. Her malker vi og fodrer dyrene, og sørger for at blive kloge på generel kvægpleje med klovbeskæring, kælvninger og opfodring af kalve som vigtige punkter på skemaet.
 
 
     Mark
På markholdet har du ansvaret for, sammen med skolens lærere, at passe skolens mere end ca. 170 hektar jord. I undervisningen lærer du om vedligehold og betjening af traktorer og maskiner samt etablering og pasning af landbrugsafgrøder generelt. Mark arbejder tæt sammen med have/anlæg i produktionen af skolens grøntsager til eget forbrug, tilberedt af køkkenholdet, og det, som bliver solgt i skolens gårdbutik. Vi har desuden hold med fokus på grøntsager og pedelhåndværk.
 
 
I hestestalden er der en lang række faste opgaver omkring pasning af skolens ca. 15 heste, som du er med til at have ansvaret for at udføre. Det kan være alt lige fra fodring, udmugning, strøning og strigling til sikkerhed, staldteknik og generelt opsyn med dyrene. Derudover arbejdes der med vedligeholdelse af ridebaner og fold. Der er rideundervisning for interesserede.
Der modtages teoretisk undervisning. Blandt andet undervises der i hestens signaler, miljøtræning og pleje af hestene i mindre hold i stalden. Smeden og dyrlægen kommer forbi, og der er altid seletøj der skal pudses, hegnsklokker, der skal skrues i og noget foder, som skal hentes med traktor og minilæser.
 
På linjen have/anlæg prøver du kræfter med vedligeholdelses- og planteopgaver ved rigtige kunder. Vi har aftaler med boligforeninger og private, hvor vi sørger for at slå græs, klippe hæk og meget mere inden for have/anlægsområdet. Derudover vedligeholder eleverne på linjen vores egne arealer – vi har i alt seks ejendomme, der løbende kræver vedligeholdelse. Du er også med til at producere alle grøntsager – både dem, vi spiser på Havredal, tilberedt af køkkeneleverne, og dem, vi sælger i gårdbutikken. Vi har koldt og varmt drivhus, hvor vi dyrker cirka 40 forskellige grøntsager – lige fra et væld af krydderurter til fennikel, pastinak, løg og kål. Der følger en række kurser med til uddannelsen. Du lærer blandt andet at køre med småmaskiner og kommer på motorsavs kursus.
 

I køkkenet producerer dygtige elever omkring 100 kuverter dagligt. Vi bruger masser af egne råvarer – grøntsager, mælk og kød. Brød bager vi også selv. Eleverne på køkkenlinjen er godkendt til mesterlærepladser og kan blive uddannet som ernæringsassistenter. Vi har en mesterlære-aftale i samarbejde med Mercantec i Viborg. Der er indlagt en række spændende virksomhedsbesøg for eleverne. De er blandt andet på fødevaremesser og på besøg hos storkøkkenleverandører. Men det er ikke kun elever på køkkenlinjen, der er i berøring med køkkenet. Det er alle elever på Havredal, som kan gå herfra med viden om madlavning, råvarer og køkkenhygiejne.

 

Alle elever på Havredal deltager også i botræningen, da en uddannelse på Havredal også er en uddannelse til livet. Her lærer du om det, der skal til, for at du kan bo selv, når du er færdig med din uddannelse på Havredal: fx oprydning, rengøring, madlavning. tøjvask, økonomi osv.

Læs mere om botræning her.

Denne pjece giver dig/jer lidt nyttig viden om, hvordan det er at være elev på Havredal Praktiske Uddannelser. Herudover er der en masse praktisk info, som det kan være rart at vide noget om, når man er pårørende til en elev, der går på skolen.

Hent her

FØLG OS PÅ SOCIALE MEDIER

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.